Categorieën
Algemeen Technologie

Top 10 technologieën in 2020

top 10 trends in technologie voor 2020

De wereld verandert steeds sneller door technologie en het kost mij ook veel tijd om bij te blijven. In dit artikel wil ik een overzicht geven van de top 10 technologieën om in de gaten te houden. Deze top 10 is samengesteld door het toonaangevende blad MIT Technology Review en zijn gepubliceerd in een (Engelstalig) artikel op hun website. Ik zal elke technologie hieronder op een zo eenvoudig mogelijke manier uitleggen en bij elk proberen aan te geven wat de relevantie is.

  1. Een internet dat niet te hacken is (unhackable internet). Onderzoekers aan de TU Delft zijn momenteel bezig om een netwerk op te zetten op basis van quantum-technologie (technologie gebaseerd op quantummechanica) waarbij berichten die over het netwerk verstuurd worden, niet te hacken zijn.
  2. Gepersonaliseerde geneesmiddelen (hyper-personalized medicine). Voor veel zeldzame ziekten zijn geen geneesmiddelen beschikbaar en er wordt weinig onderzoek naar gedaan; too rare to care wordt dat vaak in het Engels genoemd. Veel van dit soort ziektes zijn gebaseerd op fouten in het menselijk DNA en met de opkomst van genetische medicijnen kan dit worden gerepareerd. Door gebruik te maken van nieuwe DNA-technieken kunnen deze geneesmiddelen beter op maat van individuele patiënten worden gemaakt en zijn sneller beschikbaar dan traditionele geneesmiddelen.
  3. Digitaal geld (digital money). Contant geld verdwijnt steeds meer uit onze economie en daarmee neemt ook de vrijheid af om een transactie te betalen zonder derde partij. Een alternatief voor contant geld is digitaal geld. Er zijn momenteel vele partijen mee bezig, vooral banken en overheden maar ook partijen als Facebook om een met een digitale munt te komen. Bitcoin is een van de bekendste voorbeelden van een digitale munt. Persoonlijk vind ik dat contant geld nooit mag verdwijnen uit onze maatschappij maar het is wel goed als er een digitale evenknie naast komt.
  4. Geneesmiddelen die veroudering tegengaan (anti-aging drugs). Als je ouder wordt, neemt de kans op ziektes toe. Nieuwe typen medicijnen, senolytica genaamd, kunnen het verouderingsproces van bepaalde typen cellen vertragen zodat de kans op het krijgen van bepaalde ziektes en de genezing hiervan toeneemt.
  5. Moleculen die ontdekt zijn door AI (AI-discovered molecules). Wetenschappers hebben met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) nieuwe moleculen ontdekt die mogelijke bouwstenen zijn voor nieuwe geneesmiddelen.
  6. Satellieten voor wereldwijd internet (satellite mega-constellations). Het wordt steeds goedkoper om vele tienduizenden satellieten in een baan om de aarde te brengen en te onderhouden. Dit netwerk van satellieten kan de basis worden voor snel internet voor de hele wereld.
  7. Quantum computers (quantum supremacy). Quantum computers zijn computers gebaseerd op principes uit de quantummechanica en kunnen op termijn problemen oplossen die voor klassieke computers onoplosbaar blijven.
  8. AI in het klein (tiny AI). AI wordt steeds meer gebruikt in bijvoorbeeld de apps op onze telefoon waardoor deze technologie voor een groot publiek beschikbaar is en komt
  9. Differentiële privacy (differential privacy). Doordat steeds meer diensten via internet verlopen, wordt het steeds belangrijker dat de privacy van persoonlijke data gewaarborgd wordt. Technieken als differentiële privacy helpen hierbij.
  10. Klimaatverandering (climate change attribution). Meteorologen zijn steeds beter in staat te voorspellen wat de impact is die de klimaatverandering op het weer zal hebben. met name door gebruik te maken van slimmere computermodellen, snellere computers en gedetailleerde satellietbeelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *